Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Düzce Şubesi 7. Olağan Genel Kurulu toplantısı Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti Milletvekili Fahri Çakır, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda iş insanı katıldı.
DÜZCE 31’İNCİ SIRADA
Düzce’nin 2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 31’inci sırada yer aldığının altını çizen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, şöyle konuştu:
“Karış karış gezdiğim ve her şehrine bizzat temas ettiğim, oradaki kardeşlerimle bizzat sohbetler ederek istişarelerde bulunarak her ilin ve sektörün hatta firma ölçeğinde bile sorunlarına değindiğim süreçte bugün Düzce’deyim. Düzce ekonomisi dinamik bir yapıya sahipken, bu niteliğinde iki metropol kent, İstanbul ve Ankara arasında oluşu önemli rol oynamaktadır. Bu bakımdan ilin liman ve hammadde kaynaklarına yakınlığı, ulaşım kolaylığı, deniz ve doğa turizmine sahip oluşu yatırım ve yatırımcılar için bir cazibe merkezi olmasını sağlamaktadır.
FINDIK ÜRETİMİNDEKİ PAYI YÜZDE 15
Düzce'de mutlak tarım arazisi olarak tanımlanan toprakların oranı %15 civarında seyrederken, fındık üretimi ön plana çıkmaktadır. Fındık üretiminde Düzce'nin Türkiye'deki payı %15'e kadar yükselmiştir. 2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 31’inci sırada ve Karadeniz Bölgesi özelinde ise 9’uncu sırada yer alan Düzce, ihracatını %30,9 oranında artırarak 245,2 milyon dolardan 321,0 milyon seviyesine çıkarmıştır. Bu dönemde toplam 131 ülkeye mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren Düzce’de; ilk üç sırayı Hollanda, Danimarka ve İtalya almıştır. Şehrin, üretim ve ihracattaki başarısını daha da yukarı taşımamız için önümüzde hiçbir engel bulunmuyor.”
10 YILI GERİDE BIRAKTIK
‘MÜSİAD gençlerimize bir aile bir yuva bir okul oldu’ diyen MÜSAİD Düzce Şube Başkanı Vefa Pehlivan konuşmasında, “10. yılı geride bıraktık. Dünya olarak hareketli bir yıl geçirdik. Pandemi dolayısıyla ülkeler birbirinden tıbbı ve gıda malzemesi saklar hale geldi. Bu demek oluyor ki küreselleşme sebebi ile ülkeler kendi kaynaklarını değerlendirme konusunda eksik kaldı.
55 ORTAKLI BİR ŞİRKET KURDUK
Kendi kaynaklarımıza yönelik yerli ve mili ürün politikamıza sahip çıkmalıyız. Bu bağlamda önemli sektörlerde kendi kendimize yetebilir bir stratejiye sahip olmalıyız. Tam da bu noktada Düzce üniversitemiz iş birliği ile bir proje gerçekleştirdik. 55 ortaklı bir şirket kurduk. Bitkisel destek üzerine ürünler üretiyoruz. Laboratuvar çalışmalarını üniversitemiz yapıyor. Bu proje ilkler arasında yerini aldı.
Kanaatim odur ki ülkedeki sıkıntımızın yatırımcımızın kolay paraya dayanan yatırım politikaları gütmeleridir. Dijital para herkesin gündeminde, borsa, kıymetli maden döviz gibi iş insanlarımız artık yatırımlarını bu çerçevede kullanmak istiyorlar. Fakat kendi öz kaynaklarımızla yeli ve milli üretimle ticaret yapmalıyız diye düşünüyorum.
AMACIMIZ DÜZCE’NİN KALKINMASINA KATKI VERMEK
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ise konuşmasında, “Burada bulunan herkesin tek bir amacı var, öncelikle Düzce’mizi sonra tüm ülkenin kalkınmasına katkı vermek. Hepimiz alın terimizi bunun için döküyoruz. Mücadele ettiğimiz şeyler de aslında bu ülkenin kalkınmasını istemeyenler ile mücadele ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
"TÜRKİYE’DE ŞU AN BİR ÖRNEĞİ YOK"
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversite ile Düzce MÜSİAD arasındaki iş birliğine vurgu yaptığı konuşmasında, “Geçen yıl Türkiye’de örneği olmayan hatta Dünya’daki örneği olup olmadığını da henüz araştırmadığımız çok önemli bir ortaklığa imza attık. Türkiye’de şu an bir örnek yok ki bir üniversite kendi adına tescilli markalarını bu kadar çeşitli bu kadar farklı alanlarda genel bir ortaklık yapısıyla bütünleşmiş bir şirkete lisanslamış olsun, ya da bir şirket yok ki şu anda ülkemizde ürünlerini kendi markası adı altında bütünleştirerek bir üniversitenin markalarını kendi adına lisanslamış olsun. Bu çok önemli. Hem şehrimiz hem üniversitemiz hem de Düzce MÜSİAD adına çok onur verici bir gelişme. Ben her şeyden önce hem bu genel kurulun hem de Düzce Üniversitesi ile Düzce MÜSİAD’ın bu güzel iş birliğinin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Editör:
N. Cingirt