Son Dakika
- 13:48 Ünlü isimden korkutan açıklama!
- 13:46 Ailesi Müge Anlı’ya çıktı!
- 13:23 Düzce Sarıyer karşısında...
- 10:41 Gürültü tartışması karakolda bitti
- 10:37 Sokakta büyük panik!
- 10:34 Neler ele geçirilmedi ki!
- 10:28 Meclis üyeliği için başvurusunu yaptı
- 09:54 Aday adaylığı süreci yeniden uzatıldı...
- 17:54 Yoğun katılımla aday oldu..
- 17:43 Düzcelileri burada ağırlamak istiyoruz
Ateşin yükseldiği yerden duman da çıkar!

22.02.2012 tarihinde yayımladığımız “VRE Mikrobu Hastanede Kol geziyor ” isimli son dakika haberimizin ardından kamuoyunda üniversite yönetimine gelen tepkiler çığ gibi büyüdü. Uzun bir zamandır bu bakterinin hastanenin bir çok servisinde kolgezdiğini ve bu yüzden geçen hafta dâhiliye servisinin kapatıldığı gazetemize gelen bilgiler arasındaydı.
Ayrıca, 20.02.2012 de cerrahi yoğun bakımda yatan 6 yatan hastadan alınan kültür sonucunda bu kişilerde bakterinin bulaştığını tespit eden hastane yönetimi, cerrahi yoğun bakım servisini de tedbir amaçlı olarak kapattığını, hastaların tahliye edilip servisi kapatma kararı aldıkları gazetemize gelen bilgiler arasındaydı. Diğer yoğun bakım ünitelerinde durumun dâhiliye servisinden farklı olmadığını, bu servislerde de bakterinin saptandığı gelen bilgiler arasındaydı.
Olayın gazetemiz aracılığı ile kamuoyu ile paylaşılması sonucunda üniversite yönetimi olayı ört pas etmek için cerrahi yoğun bakımı derhal açma kararı aldı.
Gazete haberimizden sonra aynı gün içinde Düzce Sağlık İl Müdürlüğü’den görevliler üniversite hastanesindeki durumu yerinde görmek için inceleme başlattılar.
23.02.2012 tarihinde üniversite yönetimi “ basın açıklaması” yaptı. Basın açıklamasında hastane yönetimi bu iddiaları oldukca basite alıp önemsizleştirmeye çalıştı. Basın toplantısında yoğun bakım ünitelerinde VRE enfeksiyonuna dair kimi bulgulara rastladıklarını dile getiren Üniversite hastanesi başhekimi Yard.Doç.Dr. Talat Bahçebaşı, hastanede yoğun bakım ünitelerinde bazı hastalarda ve hastane ortamında vankomisine dirençli enterekok kolonizasyonu saptandığını söyleyerek bir nalamıyla gazetemizin iddialaranı kabuletmiş oldu.
Bahçebaşı açıklamasının devamında, “ bütün bu gelişmelere rağmen Üniversite hastanesinde bir salgın bulnmamaktadır. Yoğun bakım servislerimiz gelen hastalarımıza hizmet vermektedir ama biz önlem amaçlı olarak infeksiyon kontrol komitesi tarafından bazı tedbirleri de aldık “ diyerek açıklamalarına devam etti.
Şunu açıkca belirtelimki sayın başhekim ve toplantıda söz alan hocaların açıklamalarından biz hala tatmin olmuş değiliz. Biz hala bize gelmekte olan gelen bilgilerin doğruluğuna inanıyoruz. Bu nedenle, Düzce Yerel Haber Gazetesi olarak üniversite hastanesi yönetiminden, İl Sağlık Müdüründen ve sendikalardan aşağıda soracağımız soruların yanıtlamasını istiyoruz?
SORU 1:
Sayın başhekimin basın toplantısında yaptığı açıklamasında “ …bir infeksiyona salgın denilebilmesi ve yoğun bakım servislerinin kapatılması için birçok hastada aynı infeksiyonun saptanması gereklidir. Yoğun bakım hastalarımızda infeksiyona ve salgına rastlanmamıştır.” İfadesini kullandı.
Ancak gazetemize gelen bilgiler arasında geçen hafta dâhiliye servisinin kapatıldığı ve bu hafta da cerrahi yoğun bakımdaki 6 hasta da yapılan tetkikler sonucu, sonucun pozitif çıktığı ve servisin acilen boşaltıldığı, bu servisdeki sağlık personelinin diğer servislere dağıtıldığı öğrenildi. Hastane yönetimi bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirdi mi?
SORU 2:
“ Enterokoklar bakteriler içerisinde yer alan bir mikroorganizmalardır. Bu bakteriler toprak, su, bitkiler, besinler, çeşitli cins hayvanlar, kuşlar ve böcekler gibi hemen her yerde bulunurlar ” ifadesi kullanılmış olup, bakterinin hastane içinde bulunmasını gayet doğal olabileceği anlamındaki bu ifadeler hastane yönetiminin ihmalkârlığını ve sorunun ciddiyetini hala anlamamış gözüküyor.
Zira bu bakteri hastane de yoğun bakımda yatan hastalara bulaşması sonucu hastaların daha geç iyileştikleri ve hastane de daha uzun süre yatmak zorunda oldukları herkesçe biliniyor. Bu da hem vatandaşın hem de devletin maddi ve manevi ağır kayıplar ödemesine neden olmaktadır. Hastane yönetimi bunu neden hala basit bir vakaymış gibi göstermeye çalışıyor?
SORU 3:
Hastaneyönetimi “ VRE izolasyonunun uygun şekilde yapılabilmesi için yoğun bakımda çalışan hemşire sayısının artırılmasının kararlaştırıldığını “ öne sürüyor. Ancak bize gelen bilgiler arasında bunun gerçek olmadığının altı çiziliyor. Başhekimin her şey kontrolümüz altında demesinin tam aksine; hastanede yeterli personelin bulunmadığı, yoğun bakım servislerinin bir kaçında aynı hasta bakıcının çalıştığı ve mikrobun en büyük bulaşma nedeninin hasta bakıcıların birden fazla yoğun bakım servisi ile ilgilenmesinin neden olduğu bize gelen bilgiler arasındadır.
Ayrıca yine bize gelen bilgiler arsında iki hastane personelinde VRE bakterisinin saptandığının altı çiziliyor.Hastane yönetimi bu konu hakkında kamuoyunu neden bilgilendirmiyor?
SORU 4: Sendikalara
Ortalık toz duman, her kafadan bir ses çıkraken, hastane ve sağlık ocaklarında örgütlü sağlık sendikalarımızndan tısssssssssssss yok.
Ne Memursen’e bağlı Sağlık Sen’den, ne Kamusen’e bağlı Türk Sağlıksen’den, ne de Kesk’e bağlı SES’den…
Anlaşılan sendikacı arkadaşlarımız başka bir gezegende yaşıyorlar.
Bir sendika, kendi üyelerinin de bire bir karşı karşıya kaldığı Düzce Üniversite Hastanesi’ndeki endişe verici son gelişmelerle ilgili seslerini çıkarmayacaklarsa daha ne zaman çıkaracaklar. Halk sağlığı, kendi üyelerinin sağlığı bu sendikacı arkadaşlarımızı hiç ilgilendirmez mi?
Soru:5 Sağlık İl Müdürüne
Bir haftadır hem yaygın medyada ve hem de yerel basın organlarında Düzce Üniversite Hastanesindeki son durum tartışılrken, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Düzce ve ilçelerinde yaşayan bütün yurttaşlarımızın sağlığını emanet ettiği Düzce Sağlık İl Müdürümüz Sayın Ersin Şimşek neden kamuoyunu karşısına geçip olan bietenle ilgili yurttaşlarımızı neden bilgilendirmiyor?
Üniversite Hastanesinin kadın doğum ameliyathanesi 17 Şubat tarihinden beri tadilat nedeniyle hasta kabul etmediğini söylüyor.
Üniversite hastane yönetimi bu durumu bir yazı ile il sağlık müdürlüğüne bildirdiğini söylemesine rağmen, il müdürlüğünüzün sorumluluğundaki hastanelerden üniversite hastanesinin kadın doğum bölümüne neden hala hasta sevki yapılıyor?
Yaşama tekrar bağlanmabilmeleri için saniyelerin bile önemli olduğu hastalar, niye saatlerce Düzce Üniversitesi’nin acil servisinde yaşam mücadelesi vermek zorunda bırakılıyor. Neden?
24 Şubat tarihinde gazetemizi arayan bir hasta yakını, eşinin, Atatürk Devlet Hastanesi’nden Düzce Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildiğini, servisteki görevlilerin hastanendeki VRE mikrobundan ötürü hasta kebul etmediklerini ve Zonguldak’a sevk edileceklerini söylemesi üzerine Üniversite Hastanesi Başhekimi Sayın Bahçebaşı ile bir telefon görüşmesi yaptım. Bahçebaşı,“ Tadilat nedeni ile 17 Şubat’tan beri hasta kabul etmediklerini, bu durumdan da il müdürlüğünü bir yazı ile haberdar ettiklerini “ söyledi. Evet, Sayın Şimşek! Durm gerçekten de Sayın Bahçebaşı’nın dediği gibi mi?
Nevzat CİNGİRT
Düzce Yerel Haber Gazetesi