Yargıdan örnek karar: Tehlikeli Atık Geri Dönüşüm Tesisi İptal Edildi

Bolu İdari Mahkemesi, Akçakoca’da insan sağlığından yana karar verdi: Mahkeme, Tehlikeli Atık Geri Dönüşüm Tesisinin kurulmasını iptal etti.

Yargıdan örnek karar: Tehlikeli Atık Geri Dönüşüm Tesisi İptal Edildi
22.09.2022 - 14:06
Özel Haber
13435

Bolu İdari Mahkemesi, Düzce Valiliği’nin ÇED gerekli değildir kararını iptal ederek Akçakoca’da yapılmak istenen tehlikeli atık dönüştürme tesisinin kurulması kararını esastan iptal etti. Mahkeme, insan ve çevre düşmanı tesis için ÇED raporu zorunludur dedi.

Orbital Metal sanayi şirketinin Akçakoca Ayazlı mahallesi sapak bölgesine kurulacak geri dönüşüm şirketine  Çevre Bakanlığının olumlu görüş vermesi sonrası Düzce Valiliği tarafından verişen  'Çevre etki değerlendirmeye gerek yoktur' kararını iptal etti.

Mahkeme tarafından verilen kararda kurulmak istenen  tesiste kamu yararının çevre ve insan sağlığına yönelik risk içermesi sebebiyle olumsuz etkilerinin baskın geldiğini işaret ederek ÇED raporunun gerekli olduğu kanaatine varıldığı belirtildi.

ÇEVRECİLER 2  YILDIR MÜCADELE EDİYORDU

Tehlikeli atık tesisinin Ayazlı bölgesine kurulmasını istemeyen Akçakoca Doğa Koruma Platformu mensubu çevreciler, 2-3 tetikçi kalemin sosyal medya üzerinden yapmaya çalıştığı linç girişimine rağmen yılmamış ve olayı mahkemeye taşımışlardı.

Mücadeleyi bırakmayan çevreciler, söz konusu tesisin 5 metre arkasında bulunan fındık tarım alanları ve ormanı etkileyeceği hem yer altı sularını ve hem de denize çok yakın olması nedeniyle Karadeniz’i kirleteceğini ileri sürüyorlardı.

Çevreciler, semt sakinleriyle birlikte tesisin kurulduğu Ayazlı bölgesinde eylem yaparak kamuoyu yaratmaya çalışmışlardı.

VALİLİĞİN ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI HUKUKA AYKIRI

Düzce Valiliğinin almış olduğu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını hukuka aykırı bulan mahkeme, gerekçesinde; “ gerek tarımsal alanlara olan mesafesi, yağmur suyunun kanlarının denize yakınlığı birlikte değerlendirilecek olursa, ayrıca tesiste önleyici önlemlerin yetersiz olduğu da değerlendirildiğine ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka ve mevzuata uygun olmadığına karar verildi.” Dedi.

Mahkeme ayrıca,  ÇED raporu alınmasının insan ve çevre sağlığı açısından zorunlu olduğu kanaatinde olduğunu belirtti.

AKÇAKOCA HALKI KAZANMIŞTIR

Süreci başından beri yöneten  İstanbul Akçakocalılar Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Handan Şule  Cumhur,  yasal süreçlerde destek veren Ergun Aşçı ve Kdz. Ereğli'den çevre ve doğa aktivisti Çetin Yılmaz, elini taşın altına koyup davacı olan Dohaycan Dernek Başkanı Derya Çolpan, Turizm Derneği Y.K. üyesi Ömercan Gümüş, İstanbul Akçakocalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Y.K. Üyesi Gürkan Cumhur ve  avukatımız Behçet Alkan Lokum olmasaydı, bugün Akçakoca Halkı zehirli atıkla içiçe yaşıyor olacaktı.


Editör: N. Cingirt