Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde uygulanan sülük tedavisi ile özellikle ameliyatlar sonrası kanlanmaya ihtiyaç duyan bölgelerde kullanılan sülük tedavisi ile hastalar şifa buluyorlar. Merkez Müdürü Prof.Dr. Ertuğrul Kaya sülük tedavisinin bir çok alanda kullanıldığını söyledi.
Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde uygulanmaya başlayan sülük tedavisi ile ameliyat sonrası kanlanmaya ihtiyaç duyulan bölgelerde, kas, tendon ve eklem ağrıları başta olmak üzere bir çok hastalığa şifa bulunuyor.
Merkez Müdürü Prof.Dr. Ertuğrul Kaya, sülük tedavisi konusunda bilgiler vererek “Tüm Dünya’da binlerce yıllık tarihi olan sülük tedavisi, tıp alanında ki ismiyle Hirudoterapi ülkemizde 2014 yılında geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının belli bir yasal zemine oturtulmasının ardından yasal olarak hastanelerimizde de uygulanmaya başlamıştır. Bu yönetmelikle birlikte 15 farklı alanda tedavi yapılmaktadır. Bunlardan birisi de sülük tedavisidir. Kullanım alanları yaygındır. Sülük tedavisinin modern tıp alanında da uygulaması vardır. Modern tıp alanında parmak kesileri gibi uç organ kesilerinde tamamen kopma olduğundan sonra dikildiğinde kanlanması problem oluşmaktadır. Bu organların dikilmesinin ardından sülük tedavisi uygulanarak alanın kanlanması sağlanmaktadır. Modern tıp alanında tüm Dünya’da bu şekilde uygulaması yapılmaktadır” dedi.
SÜLÜKLER HASARLI BÖLGEDE SÜREKLİ KANAMAYA NEDEN OLUYOR
Prof.Dr. Kaya, sülüklerin kana ihtiyaç duyan bölgede emme marifetiyle kanamaya neden olduğuna dikkat çekerek “Geleneksel tıp alanında ise bir çok alanda uygulanıyor. Özellikle lokal olarak, bölgesel olarak kan akımının arttırılması için belli yerlerde kullanılıyor. Sülükle vücudumuzdan esasen kan emiyorlar. Yaklaşık olarak 5-10 mililitreye kadar kan emebiliyorlar. Fakat sülük kanı sürekli emmek ve kanın pıhtılaşmaması için tutunduğu bölgede kendisinden bazı enzimleri salgılıyor. Bu enzimlerden bir kısmı insan vücuduna geçiyor. Tanımlanmış 30’un üzerine enzim var. Hatta sülüklerin bu enzimlerinden yola çıkarak hirudin ilaçlar geliştirilmiştir. Dünya’da da halen kullanılıyor. Sülükler tuttuğu yerden sürekli sızma şeklinde kanamaya neden olmaktadır. Çünkü tuttuğu yerde ki mikro damarları yani küçük kılcal damarları felç ederek onları kasılmasını engeller. Böylelikle kanama bir süre devam eder” ifadelerini kullandı.
SÜLÜK TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İLKELER
Prof.Dr. Ertuğrul Kaya sülük tedavisi sırasında hasta sağlığı için dikkat edilmesi gereken huşuları anlatarak “Bu nedenle insan vücuduna dışardan bir canlı getirdiğimiz için bazı ilklere dikkat etmemiz gerekir. Bu kanlı bir tıbbi işlem olduğu için bunu sertifikası olan hekimlerin yapması gerekir. Hekimlerin dışında yapılmaması gerekir. Hastanın anemisinin olmaması gerekir. Hastanın kanama, pıhtılaşma hastalıklarının olmaması gerekir. Hastanın sülük ve enzimlerine karşı alerjisi olabilir, bu problem çıkarabilir. Sülük bıraktıktan sonra yara yerinden enfeksiyon kaparsa bu da sorun olabilir. Enfeksiyon kapmaması için sülüklerin de steril olması gerekir. Bu nedenle sülüklükler ülkemizde yönetmelik gereği Tarım Bakanlığı’ndan izin almış üreticiler tarafından özel olarak üretilirler. İki farklı tür sülük vardır. İkisi de kullanılır. Birisi Hirudo Verbana diğer ise Hirudo Medicinalis. Bunların dışında her tür sülük tıbbi amaçlı kullanılmaz. Bunlar uygundurlar. Sülükler kullanıldıktan sonra tıbbi atık yönetmeliği gereği imha etmek gerekir. Bu ilkelere dikkat etmek şartıyla sülük tedavisi iyi bir tedavidir” şeklinde konuştu.
ÇOK YAYGIN KULLANILIYOR
Sülük tedavisinin oldukça yaygın kullanılmaya başladığını söyleyen Kaya “Çok yaygın kullanılıyor. Modern tıp alanında kanlanmanın bozuk olduğu yerlerde kullanılıyor. Bazı yara bölgelerinin etrafında kanlanmayı arttırması için kullanılıyor. Eklem ağrıları, tendon ağrıları, kas ağrıları gibi durumlarda bu bölgelerde faydalı olmaktadır. Özellikle kanlanmayı arttırarak faydalı olmaktadır. Şu an tedavi yaptığımız hastanın trodinde nodül olan bir hastaydı. Troid bölgesinde kullanılır. Kanlanmanın artması istenilen bir çok bölgede kullanılabilir. Biz küçük bir parça bağışıklık sistemine sataşarak oraya kanın daha fazla gelmesini, bağışıklık sisteminin daha fazla gelmesini sonra bir iyileştirme sürecinin oluşmasını sağlıyoruz. Bu kana ihtiyaç duyan dokularda faydalı olabiliyor” dedi.
Troid rahatsızlığı nedeniyle sülük tedavisi olan Haluk Karaduman ise sülük tedavisi sonrası sonuç almaya başladığını ifade ederek “Sülük tedavisinden çok memnunum. Öncelikle böyle bir ortamda yapıldığı için kendimi güvende hissediyorum. Faydasını da gördüğüme inanıyorum. Burada daha steril bir ortamda yapılıyor. Hocamız bu işin başında. Tavsiye ederim, gelsinler ve tedavi olsunlar” dedi.