- 18.06.2014 00:00
1930 tarihinden beri her dört yılda bir düzenlenen (sadece II. Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ve 1946’da düzenlenmedi) ve bu yıl 20.’si Brezilya’da organize edilen FIFA Dünya Kupası tüm hızıyla devam ediyor.
Toplam 32 ülkenin katılımıyla düzenlenen bu “futbolun dünya çapındaki en büyük organizasyonu”nda yeşil sahalarda boy gösteren millî takımlardan 13’ü Avrupa (UEFA), altısı Latin Amerika (CONMEBOL), beşi Afrika (CAF), dördü Asya (AFC), dördü de Kuzey Amerika (CONCACAF) ülkesi.
Özellikle de son 10- 15 yıldır, korkutan “yabancı düşmanlığı”, büyük eleştirilere yol açan “göçmen politikası” ve haklı kaygılara sebebiyet veren “İslamofobia” ile gündeme gelen gelişmiş Avrupa ülkelerinin bu turnuvadaki en büyük umutları, bu ülkelerdeki mevcut siyasî ve sosyolojik retorikle tamamen tezat oluşturacak bir biçimde “göçmen kökenli futbolcular”...
Biz bu çalışmamızda, Dünya Kupası’ndan önce, şampiyonaya gelişmiş Avrupa’dan katılan millî takımların başarısı için ter dökecek olan göçmen futbolcuları mercek altına aldık.
Bir “Selamun aleykum” deyip tanışalım kendileriyle:
» ALMANYA:Her turnuvaya “favori” olarak katılan ve şampiyonluk hedefleyerek sahaya çıkan Alman millî takımının kadrosunda tam altı göçmen kökenli futbolcu bulunuyor. Bunlar; Türkiye kökenli Mesut Özil, Tunus kökenli Sami Xedira, Arnavutluk kökenli Shkodran Mustafi, Gana kökenli Jérôme Agyenim Boatengve her ikisi de Polonya kökenli olan Miroslav Josef Klose ile Lukasz Józef Podolski.
» İSVİÇRE:Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri kabul edilen ve tam dört resmî dili bulunan İsviçre’nin millî takımı adetâ “göçmenler karması” gibi. Çünkü “yerliler” azınlıkta. İsviçre’nin kadrosunda tam 17 göçmen kökenli futbolcu bulunuyor. Bunlar; Türkiye kökenli Eren Derdiyok ve Gökhan İnler, Makedonya kökenli Blerim Xhemaili, Pajtim Kasami ve Admir Mehmedi, Kosova kökenli Valon Behrami, Xherdan Shaqiri ve Granit Xhaka, Bosna- Hersek kökenli Haris Seferović, Hırvatistan kökenli Josip DrmićveMario Gavranović, Tunus kökenli Nesim bin Xalife, Nijerya kökenli İnnocent Emeghara, Fildişi Sahili kökenli Johannes Danon Djourou- Gbadjere, Yeşilburun Adaları kökenli Gelson Fernandes, Uruguay kökenli Matías Vitkieviezve Şili kökenli Ricardo Rodríguez. [İsviçre’nin Ekvador’a gollerini Admir Mehmedi ve Haris Seferovićattı.]
» İTALYA:Göçmen politikası yoğun eleştirilere neden olan ve özellikle deniz yoluyla yapılan kaçak göçmen akınının hedef ülkesi olan İtalya’nın millî takımında sadece üç göçmen kökenli futbolcu forma giyiyor. Bunlar; Gana kökenli Mario Barwuah Balotelli, Arjantin kökenli Gabriel Alejandro Paletta ve Brezilya kökenli Thiago Motta.
» FRANSA:Göçmenlere yönelik politikaları en çok tartışılan ve bu konuda en fazla eleştirilen ülkelerden biri olan Fransa, buna tezat oluşturacak şekilde, onyıllardır göçmen ağırlıklı futbolculardan kurulu bir millî takıma sahiptir. Bu Dünya Kupası’nda da Fransız millî takımının kadrosunda 11 göçmen kökenli futbolcu yer alıyor. Bunlar; Polonya kökenli Laurent Koscielny, Cezayir kökenli Kerim Mustafa bin Zima, Senegal kökenli Mamadou Sakho, Bacary Sagna ve Patrice Latyr Evra, Mali kökenli Musa Sissoko, Gine kökenli Paul Labile Pogba, Kongo DC (eski Zaire) kökenli Blaise Matuidi, Eliaquim Mangala veRio Antonio Zoba Mavuba (babası Zaire millî takımı futbolcusuydu) ve Martinik kökenli Loïc Rémy veRaphaël Varane.
» BELÇİKA:Göçmenlere yönelik politikalarından ziyade kendi içinde “bölünme tehlikesi”yle gündeme gelen Belçika’nın millî takımında 13 göçmen kökenli futbolcu ter döküyor. Bunlar; Kosova kökenli Adnan Januzaj, Yunanistan kökenli Kevin Antonio Mirallas,Fas kökenli Nacir Xadlî ve Maruanî Fellainî Bekkiyuî, Mali kökenli Musa Sidi Yaya Dembélé, Kongo DC (eski Zaire) kökenli Miçi Batşuayî Tunga,Romelu Lukaku, Christian Benteke Liolo, Anthony Vanden Borre ve Vincent Jean Mpoy Kompany, Kenya kökenli Divock Okoth Origi, Endonezya kökenli Radja Nainggolan ve Martinik kökenliAxel Thomas Witsel.
» HOLLANDA:Diğer gelişmiş Avrupa ülkelerine oranla göçmenlere yönelik daha insanî ve özgürlükçü bir tutum takınan Hollanda, zaten bir “göçmen ülkesi”. Bu Dünya Kupası’nda Hollanda millî takımında 12 “göçmen lale” var. Bunlar; Tunus kökenli Kerim Rekik, Gana kökenli Memphis Depay ve Georginio Gregion Emile Wijnaldum, Gine- Bissau kökenli Bruno Rolando Maximiliano Martins Indi, Angola kökenli Tonny Emilio Trindade de Vilhena, Kongo kökenli Terence Kongolo, Surinam kökenli Nigel de Jong (babası da Hollanda millî takımı futbolcusuydu), Jean-Paul Boëtius ve Jeremain Lens, Jamaika kökenli Jonathan Alexander de Guzmán(küçük kardeşi de Kanada millî takımı futbolcusudur) ve Antiller kökenli Leroy Fer ve Patrick John Miguel van Aanholt.
İngilteremillî takımının da neredeyse yarısı Afrika kökenli siyahî futbolculardan oluşuyor ve bunlar ağırlıklı olarak eski sömürge dönemi ülkelerinden.
Görüldüğü üzere bu Dünya Kupası’nda gelişmiş Avrupa ülkelerini göçmen kökenli futbolcular sırtlayacak.
Bu ülkelerden özellikle Almanya, İsviçre ve Fransa’nın, yani “Gelişmiş Avrupa”nın ana gövdesini teşkil eden bu üç ülkenin turnuvadaki en büyük umutları, bünyesindeki “Müslüman yıldızlar”.
Zirâ 2014 Dünya Kupası’nda Almanya’yı Mesut Özil, Sami Xedira ve Shkodran Mustafi, İsviçre’yi Eren Derdiyok, Gökhan İnler, Blerim Xhemaili, Pajtim Kasami, Admir Mehmedi, Valon Behrami,Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Haris Seferović ve Nesim bin Xalife, Fransa’yı ise Kerim Mustafa bin Zima, Mamadou Sakho, Bacary Sagna ve Musa Sissoko sırtlayacak.
Almanya, İsviçre ve Fransa’daki siyasî partiler “yabancı düşmanlığı” ve “İslamofobia” ile popülizm yapıp oy avcılığı yapadursun, göçmen Müslüman futbolcular bu ülkeleri birer “dünya markası” yapmak için ter döküyor.
Kıssadan hisse: Spor, sevgi ve kardeşliktir. Siyaset ise nefret ve düşmanlık.
*Yazar/ Frankfurt
sediyani@gmail.com
Twitter: @IbrahimSediyani
Yorum Yap