- 13.11.2014 00:00
Eskimeyen bazı gerçekleri ifade eden ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR sözü Hz.Ömer’indir.Bir devletin zulümle ayakta kalamayacağını,ile-lebet payidar olmasının sırrının adalet esası üzerine kurulması olduğu fikrinin patenti Hz.Ömer’e aittir.
Adalet kavramı,hakkı,hukuku ve dengeyi içermektedir.
Ekonomik,siyasal,sosyal dengelerin kurulmasını kapsayan adalet ‘in sağlanması için,kişilerin ve toplumların haklarını ve özgürlüklerini sağlanması,kesinlikle bir ön koşuldur.İnsanların temel haklarını ve özgürlüklerini yok sayacakları bir düzlemin içinde,adaletin sağlanması mümkün olmadığı gibi,yaptık oldu ve bitti denmesi durumunda bunun sürdürülmesi de imkansızdır.Adaletin olmadığı yerde zulüm ve haksızlıklar vardır.Hiçbir zaman ve hiçbir yerde zulmün iflah olduğu görülmedi ve görülmemiştir.İnsanlığın ortak deneyimleri bunları gösterdiği gibi,kutsal öğretilerimizde de sürekli hatırlamakta fayda vardır.
Zalimler asla iflah olmazlar,sürekli olamazlar,kurtuluşa eremezler,mevcut durumlarını asla ama asla uzun süre devam ettiremezler.Özelliği,niteliği ne olursa olsun,sosyal ve özelikle siyasal statüsü ne olursa olsun,kim kime zulmederse bu yasalar onlar içinde geçerlidir.
Haksızlar asla kurtuluşa eremezler.
“Zulüm ile abat olunmaz.Adalet mülkün temelidir,çok insan bilmeden anlamadan kullanmaktadır.
Adalet’i yargıyla sınırlı sayanlar ve mülkü ise arazi,dükkan,fabrika şeklinde anlayanlar da maalesef vardır.Adalet mülkün temelidir denilince, Kendi iş yerinin,kendi fabrikasının temeline adaletin nasıl yerleştirileceğine şaşıranlara bile rastlanılmaktadır.Adalet mülk’ün temelidir özdeyişinde bulunan mülk kavramı,devlet yönetimini ve tüm yönetimleri ifade etmekte olup,devletin bekası aynı zaman da devlet yönetiminin sürdürülmesi için,adaletin iyi işlenmesinin zorunlu olduğunu vurgulanmaktadır.
Toplum yönetimin de,işletme yönetimin de,aile yönetimin de,ekonomi yönetimin de ve her türlü kurum ve kuruluşların yönetiminde gerekli olan adalet,bu yönetim alanlarında dengenin vazgeçilmez olduğunu anlatılmaktadır.
Türkiye de nasıl ki deli ve dengesiz diktatör ve dengesiz hükümdarlar toplum içinde ve yönetiminde iyi örnekler oluşturmuyorsa,dengesini bulmamış,dengesini sık sık yitiren yöneticiler de yöneticilik yapamazlar, yöneticiler uzun süreli ve kalıcı olamazlar.
Adaletten ayrılan bir devlet ve hükümet asla baki kalamaz.Bir yönetici ise orda asla uzun süre kalamaz ve duramaz.
Bir devletin yönetimin de adalet olmazsa ne olur acaba?
Ekonomi alanında enflasyon olur ve paranın da alım gücü çok düşer. Enflasyon ekonomideki toplam arz ile toplam talepleri arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Toplum hayatında denge olmazsa sosyal bunalım ile anarşi fazlasıyla artar,çünkü toplumsal kesimler arasındaki dengeler bozulmuş olur.Bireyler için de denge çok önemli ve gereklidir. Dengesi olmayan bireylerde,ya aşağılık ya da yükseklik kompleksi fazlasıyla ortaya çıkar.Siyaset alanında krizler ve bunalımlar meydana gelir.Siyasal dengeler de gözetilmediği için siyasal istikrarda tamamen bozulur.
Tabiatta yeryüzünde bile denge olmazsa,çevre kirliliği ortaya çıkar.Çevre kirliliği doğal dengeyi bozmaktadır.
Yeryüzünde adalet yani denge vardır.Dengeyi aşarak yada dengeyi eksilterek bozmamak gerekiyor.Evrenin içinde Güneş bulunmaktadır,onun içinde Dünya,onun içinde toplum hayatı,onun içinde bireylerin hayatı hep bir denge üzerinde kurulmuştur.Bireylerin hayatında dolaşım sistemi, sindirim sistemi,sinir sistemi gibi unsurlarda da denge gereklidir.o denge bozulduğu zaman sağlık sorunları ve problemleri ortaya çıkar.
Türkiye’de adalet,devletin bir temelidir.Devletin en komik en absürt yeridir denilmektedir.Gazetelere haberlere mahkeme sonuçlarına,olup bitenlere bir bakın ! Ne kadar komik olduğunu göreceksiniz.Devletin işi adalet için fıkra üretmekten geçmektedir,bu fıkra üreten bir kol barındırmakla kalmayıp,ismini hukuk koyduğu bu kolun komik olmasıyla da mahkeme salonlarında hakimlerin arkasına bu sözü yazarak gurur duyuyorlar.
Bunu da yazmadan duramayacağım.
Deniz gezmiş Hakim’e güler ,Hakim sorar neden gülüyorsun ?
Deniz gezmiş: Arkanız da Adalet yazıyor da,ona gülüyorum… der
Sonuç olarak,toplumda,ekonomide,bireylerin psikolojisinde, ticarette, özellikle hukukta ve siyasette,sanayide,tabiatta ve hayatımızın her alanında adalet gereklidir ve şunu diyebilirim hatta zorunludur.
ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR.” (Hz.Ömer)
Yorum Yap