- 11.12.2012 00:00
2009 17 Ağustos ve 12 Kasım Depremlerinde büyük can ve ekonomik kayıplar veren Düzce’nin 2000 deki nüfusu 56 bin 649 kişiydi. Bugün 150 bin...
Düzce o yıllarda yaşanabilir iller sıralamasında 63, bin 142 ABD doları kişi başı milli gelir seviyesi ile iller sıralamasında 59. sıradaydı.
O günleri yaşayanlar iyi bilirler, geleceğe pek de umutla bakan bir il değildi bizim buralar.
O acı ve kederli günler bugün çok gerilerde kaldı.
Düzce, Cumhuriyet tarihi boyunca görmediği yatırımları 10 yıllık AK Parti iktidarında gördü. Özellikle, sağlık başta olmak üzere ulaşımda, tarımda, TOKİ ve özel sektör konut atılımlarıyla...
KÖYDES projeleri ile en uzak köylere dahi giden hizmetin karşılığını, vatandaşlar her üç seçimde AK Partiye desteklerini oyları artırarak gösterdiler.
2009 Depremlerinde komaya giren Düzce, 81. İl olmanın da avantajlarını kullanarak 2004 yılında AK Parti iktidarının Düzce’yi teşvik kapsamına almasıyla, GSMH’ den aldığı payı her yıl katlayarak yukarı çıkardı.
Günübirlik her hangi bir nedenle Düzce’ye gelen insanlar, Düzce’deki değişimi daha yakından görebiliyor.
Nüfus artışından konut sayısına, yeni iş sahalarıyla birlikte artan işçi sayısından yeni açılan işyeri sayısına, biten ve yapımı devam eden yol çalışmalarından üniversite yatırımlarındaki rakamsal artışlara kadar Düzce’nin her alanda büyüdüğünü ve buna paralel olarak sorunlarının da çeşitlendiğini görülüyor. Önemli olan, bu değişim dinamiklerini iyi görebilmek ve bu eğilimlere göre hareket etmek.
Bugün, Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) verilerine göre, Düzce:*
İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Yalova'nın da içinde yer alan iller arasında sayılarak onlarla birlikte toplam ulusal hâsılaya katkısı 376 milyar doları buluyor.
Düzce’nin de içinde bulunduğu Bu şehirlerin ekonomisi Singapur, Norveç, İsviçre gibi dünyanın en zengin ülkelerinden daha büyük bir ekonomik büyüklüğe ulaştığı belirtiliyor.*
İnsan, gündelik hayatın içinde koşuştururken belirli aralıklarla neler yaşadığını, ne yaptığını kavrayabilmesi için durması, bir soluk alması gerekir- ki; yeni bir koşuşturmaya başlamadan önce nerede hata yaptığını, neleri ihmal ettiğini görebilsin.
Hayat denen kavganın tadı, soluk almak için bir kahve molası verildiğinde fark edilir…
Siyasette erdem, sürekli, bardağın dolu tarafını değil, zaman zaman bardağın boş tarafını da görebilme zarafetini gösterebilmektir.
Bunları neden anlatıyorum…
Yukarıda bardağın hep dolu taraflarını anlattık.
Biraz da boş taraflarına değinelim…
***** ******
Düzce’nin sorunları giderek çeşitleniyor.
Terminal
13 yılda 1000 dolar milli gelirden ekonomisi hızla büyüyen, adı, Türkiye’nin en önemli metrepol şehirleriyle bir arada anılan Düzce’ye gecekondudan dönüştürme otogar hiç yakışmıyor.
Binlerce üniversite öğrencisinin, bu kentte yaşayan insanların düğünde, cenazede, bayramda ve tatilde bu virane terminali kullanmak zorunda bırakılmasının hiçbir insani izahı olamaz.
Düzce’ye birçok hizmeti getirmekle haklı olarak övünen iktidar ve onun yerel yöneticileri, 10 yıllık iktidarları boyunca Düzce' ye modern bir terminal için kazmayı vuramamışlarsa bu hem siyaseten ve hem de yerel yönetim anlayışı bakımından izaha muhtaç bir durumdur.
Kentsel Dönüşüm
Şehircilik Bakanlığı, Türkiye çapında Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşüm uygulamasını başlattı. Ancak bugüne kadar valilikte yapılan birkaç bürokratik toplantı hariç, elle tutulur somut hiçbir çalışma yapılmadı. Sokaktaki vatandaş ne yapacağını hala bilmiyor.
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Düzce Belediyesi’nin Camikebir Mahallesi’nde başlattığı yıkım tamamlandı. Belediyenin, TOKİ işbirliğinde yapacağı ve 2008 yılında bu yana gündemde olan Camikebir Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm için çalışmaların 2013’te başlanacağını açıklandı. Haydi hayırlısı...
Katı atık depolama tesisi
Düzce’nin önemli sorunlarından bir çöp... Birçok il bırakın modern katı atık depolama tesislerini, günümüzün ileri teknolojisiyle geri dönüşüme ayak uydurarak çöplerden enerji üretirken, biz hala çağdışı vahşi depolamaya devam ediyoruz.
Düzce ve ilçelerinin çöp sorununu çözmek için oluşturulan, Düzce’deki bütün belediye başkanlarının üyesi olduğu " Düzce Katı Atık Birliği ", düzenli olarak sadece toplantı yapıyor. Örnek teşkil etmesi için komşu belediyelerdeki tesisleri yerinde inceliyor ancak bugüne kadar somut adım atılabilmiş değil…
Uzun yıllardır Düzce'ye kazandırılması için beklenen ve son olarak Yığılca Hecinler mevkiinde yapılması kararlaştırılan katı atık depolama tesisi ile ilgili son edinilen bilgiler ÇED inceleme sürecinde olduğu…
TEM çıkışı
Malum, Düzce'den otoyola girmek isteyenler için istikamet Kaynaşlı veya Gölyaka. Özellikle 5084 sayılı teşvik yasasından sonra kurulan OSB'ler ile sanayi alanında büyük gelişme kaydeden Düzce'nin daha da gelişmesinin önündeki engellerden biri TEM çıkışının olmaması...
Düzce'ye yatırım yapmak isteyen sanayicinin ilk sorduğu ve araştırdığı konu TEM'e yakınlık. Darıcı Mahallesi'ne yapılması planlanan çıkışın ne zaman başlayacağı hala bilinmezler listemizin başında yer alıyor… Kimi kaynaklar, işe bugün başlansa 3 yıldan öne bitmeyeceği yönünde…
Teneke okullar
Aslına bakarsanız depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen hala “ teneke okullardan “ bahsediyor olmamız çok ayıp.
İktidar milletvekillerinin ikisi eğitim kökenli, teneke okulların varlığından her Düzceli kadar onlarında rahatsız olduklarını biliyorum. Ancak, Düzceli 2013 yılında meseleyi bilmenin de ötesinde sayın vekillerden somut projeler istiyor. Bu konuda adım atılmasını istiyor.
Yukarıda sıraladığım sıkıntıların dışında,Başbakan Erdoğan’ın talimatına rağmen tamamlanamayan başta Yığılca yolu, Düzce üniversite yolu, sık sık inşaatı duran ve geçtiğimiz aylarda tekrar inşaatına başlanan 300 yataklı devlet hastanesi, 13 yıldır çözüm bekleyen orta hasarlı konut, kamu binası ve camiler.
Deniziyle, yaylalarıyla birçok doğal ve tarihi güzellikleri içinde barındıran Düzce ve ilçelerinin bugüne kadar turizmde bir arpa boyu yol alamamasının nedenleri…
Temiz havasıyla, pirinciyle, üniversitesiyle, tabiat ve tarihi güzellikleriyle tanınan Bithyn, yani Konuralp Beldesine Kızılay tarafından yapılmak istenen ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapımı durdurulan AVM inşaat kazısından söz etmiyorum bile.
Bunlarda bir başka yazının konusu olsun…
Kaynakca: * Türkiye'yi bekleyen son tuzak!
TÜRKONFED, Türkiye’nin “ilk” bölgesel bazda “Orta Gelir Tuzağı Risk Raporu”
Yorum Yap