Fındık da yandı vatandaş da...

  • 30.04.2014 00:00

 Mart ayının son günlerinde yaşanan don olayı,  Doğu Karadeniz’de olduğu gibi  Düzce ve ilçelerinin  en önemli geçim  kaynaklardan biri olan fındığı yakarak  vatandaşları şimdiden zora soktu.

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran'ın tespitlerine göre, Düzce ve ilçelerinin  genelinde rekolte kaybı ortalama yüzde 32 – 35 civarında.

Bu oran kimi köylerimizde yüzde 50’nin çok çok üzerinde olduğu belirtiliyor.

Tarım müdürlüğü ekiplerinin yaptığı tespitlerde  ilçe merkezlerine  yakın köylerde ortalama yüzde 30 dolayında olan rekolte kaybının, rakımı yüksek köylere  çıkınca %50  ve üzerinde  olduğunu söyleniyor.

 TARSİM sigortası yaptıran vatandaşların tarlasına giden sigorta ekspersizleri de Düzce ve ilçelerinde yüzde 30’un üzerinde zarar tespiti yaptıklarını, yüksek köyler ile dere içlerinde zararın daha yüksek olduğunu söylüyorlar.

Sigorta eksperleri,  rakımı yüksek olan köylerden biri olan  Gürcüasar köyünde yüzde 80’lere varan zarar tespit ettiklerini dile getirerek, çıkan sonuçları rapor haline getirmişler bile.

Fındığın, Doğu Karadeniz başta olmak üzere don olayından ötürü  yanması nedeniyle serbest piyasada tavan yapan fındık fiyatları için estirilen bahar rüzgarları hiç kimseyi yanıltmamalıdır.

Dün,  ‘ devlet fındıktan elini çeksin,  fiyatlar serbest piyasada arz talep dengesine göre belirlensin ‘  diye lobi faaliyeti yürüten  büyük fındık tüccarları  ve fındık ihracatçıları; FİSKO'yu devre dışı bırakıp, TMO'ya da  2009 yılından beri fındık aldırmamaları nedeniyle  istedikleri gibi ayarladıkları fındık fiyatlarıyla karlarına kar katarlarken, 30 Mart akşamı Doğu Karadeniz’in tamamını, bölgemizi de yarı yarıya vuran don olayı ile   13-14 lirayı bulan fındık fiyatları karşısında bugün çıkış yolu aramaya, devletin yükselen fındık fiyatlarına müdahale etmesi için başka ülkelerden fındık ithalinin serbest bırakılmasını da yüksek sesle konuşmaya başlamışladır.

Madalyonun diğer tarafında ise don olayından etkilenen yoksul ve düşük gelirli fındık üreticisi  vardır.

Hayatı ve aile yaşamı sadece fındıktan kazandığı gelire  bağlı olan ve don olayından mağdur olan  gerçek üreticinin feryadını AK Parti  iktidarı ve  bölge milletvekillerinin  duyması gerekir.

Fındığını şu veya bu sebeple sigorta yaptırmayan üreticiye mutlak yardım yapılmalı, yaşanan  bu doğal afetten sonra tarım sigortası  zorunlu hale getirilmelidir.

Don olayı nedeniyle rekolte kaybı yaşayan üreticinin tarım krediye ve bankalara olan çiftçi borçları faizsiz bir yılığına ertelenmelidir.

Ayrıca, 2090 Sayılı “Tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkındaki kanun” don olayından etkilenen fındık üreticisinin faydalanabileceği şekilde uygulanmalıdır. Üreticiye nakit yardım yapılmalıdır. Ürününü yıllardan beri hak ettiği değerden satamayarak zaten mağdur olan fındık üreticisinin en azından yaşanan bu don olayı  nedeniyle mağdur edilmemelidir.

Fındık üreticisinin feryadı AK Parti  iktidarı tarafından duyulmazsa korkarız bölgemizdeki fındık üretici  ekenomik  olarak çok fazla etkilenecektir.

Yerel yöneticiler, iktidarı ve muhalefeti ile yerel parti örgütleri, çiftçi örgütleri  bu durumu görmeli,sürekli gündemde tutmalı, AK Parti  iktidarı ve bölge milletvekillerinin soruna  duyarlı olmasını sağlanmalıdır.

Sosyal devlet, vatandaşının kara gününde yanında olduğunu göstermelidir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Yerel Haber (www.duzceyerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar