Şampiyon Hamit Kaplan’dan ve Düzcelilerden Özür Dileyin!

  • 1.11.2021 21:34

  •  

Yazı Boyutu

 

 

1952 Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Amasyalı Hamit Kaplan adıyla müsemma olan, Olimpiyat Kavşağı, bundan böyle Sancaklı Kavşağı olarak anılacak.

Kim bu Sancaklı, belediye başkanı seçildiği günden beri  Milli Bayramlar dahil, hiçbir belediye meclisi toplantısına katılmayan Başkan pardon Bakan Faruk Özlü’nün meclisteki vekili,  ya da onun sağ kolu Mesut Sancaklı’nın sülale adı…

Beyefendi sonradan görme misali, parayı verenin düdüğü çaldığı günümüzde, 3- 5 çam fidesi, 4-5 bordür dikerek sülalesinin adını, Başkan Özlü’nün onayı ile kavşağın orta yerine diktirmiş.

Yapılan işlemden hiç kimsenin haberi yok, meclisin bilgisi yok, Cumhur İttifakının iki partisi AK Parti ve MHP il başkanları ve yönetim kurullarına hiçbir bilgi verilmemiş, milletvekillerinin haberi yok. STK’ların haberi yok, vatandaşın haberi yok.

Beyler vermişler kafa kafaya böyle münasip görmüşler.

Peki, 40 yıllık ömrüne 20’ye yakın şampiyonluk sığdırmış adıyla müstesna Olimpiyat Kavşağına adını veren Hamit kaplan kim?

Gelin onu, Düzce’nin yakın tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Mehmet Şimşek’in kaleminden okuyalım…

VİYANA’DA REHİN KALACAKTI!

Hamit Kaplan, 1965 yılında dizinde nükseden bir rahatsızlığın tedavisi için kendi imkânlarıyla Viyana’ya gider.  Avusturyalı doktor Jelinek’in söyledikleri karşısında bu dev adamın adeta dünya başına yıkılır. Ameliyat olur. Taburcu olmak hesabı yaparken durum daha da kötüleşir.  Ameliyat yerinin bir kez daha açılması gerekir.

Ve öyle de olur.

Gelin görün ki,  tüm girişimlere rağmen Ankara’daki ilgili makamlardan ses çıkmaz.

Ameliyat masrafları ödeyip yurda dönmekten başka düşüncesi yoktur.

Başkent’ten ümidini keser.

Ameliyat devlet hastanesinde yapıldığı için ödeme yapılacak muhatap Avusturya devletidir.

Kaplan’a adı gibi inanıp, güvenen Avusturyalı doktor, faturada hatırı sayılır bir indirim yapar ve onu Türkiye’ye uğurlar.  Türkiye’den parayı göndereceğine dair zerre şüphe duymaz.

Kaplan’ın tek düşüncesi Türkiye’yi döner dönmez borcunu ödemektir.

ANKARA’DA KAPILAR YÜZÜNE KAPATILIR

O zamanki Güreş Federasyonu’nun bilgisi dahilinde Viyana’da ameliyat olan Hamit Kaplan’a  söylenenler inanılır gibi değildir.  Dünya şampiyonunun kendi kafasına göre ameliyat olduğu iddia edilir, faturayı ödemeye yanaşılmaz.

Yanaşmak bir yana cevap dahi verilmez.

Daha sonra Ankara gidecek ve kapılar yüzüne kapanacaktır.

Kaplan, İstanbul Maltepe’deki evini satıp parayı Avusturya’ya gönderme hesapları yapar ki sahneye yakın dostu, arkadaşı ve onun gibi dünya şampiyonu Gazanfer Bilge çıkar.

O günlerde kendi adıyla şehirlerarası yolcu otobüs taşımacılığına işine giren Bilge, Hamit Kaplan’a bir çırpıda lâzım olan parayı takdim eder.

Hamit Kaplan bunu kabul etmez;  ancak dostu ısrarlıdır.  Zaten bu parayı karşılıksız vermediğini söyleyerek o’nu bir nebze rahatlatır.

Ona bir teklifi vardır…

“DÜZCE’DEKİ DİNLENME TESİSLERİNİ İŞLET”

Gazanfer Bilge’nin İstanbul-Ankara arasında deyim yerindeyse mekik dokuyan otobüslerinin vazgeçilmez uğrak/mola yeri Düzce’deki (daha sonra Olimpiyat ismini alacak) tesislerdir.

Tesislerin sahibi Saffet Seven’dir.

Saffet Bey tesisleri devretmek istemektedir.  Arada da Gazanfer Bilge gibi marka isim olunca iş halledilir.

Hamit Kaplan, Düzce’de efsane olacak Olimpiyat tesislerinin başına geçmiştir. Petrol istasyonu ve lokantayı işletir.

Ancak o da ne…

Kendisine ortada bırakan federasyon Hamit Kaplan’a destek vereceğine köstek olur. Kendisine haber vermeden işletmecilik yaptığı için Hamit Kaplan’ın federasyonla ilişiğini keser.

Ve şampiyonun spor hayatı en verimli çağında bitmiş olur.

DÜZCE ŞAMPİYONA KUCAĞINI AÇAR

Ankara’nın yüzüne kapıları kapattığı şampiyona kucağını Düzce ve Düzceliler açmıştır.  Kaplan kısa zamanda durumu toparlar ve para kazanmaya başlar.

Düzcelilerin sevgilisi olmuştur.

Evini ve ailesini Düzce’ye taşır. Türk güreşinin efsane ismi Hamit Kaplan güreşi bıraktıktan sonra uzun yıllar Düzce’de Olimpiyat tesislerini çalıştırır. Kaplan’ın işlettiği tesis dolayısıyla bu çevrede Olimpiyat semti olarak anılmaya başlar. Düzce Olimpiyat Tesisleri Kaplan’ın girişimleri ile ünlülerin uğrak yeri haline gelmiş, Düzce’nin tanıtımına büyük katkı sağlamıştı. Hamit Kaplan Düzce’yi Türkiye’ye tanıtan ve Düzcelinin gönlüne taht kuran bir isimdir artık.

GENÇ YAŞTA ARAMIZDAN AYRILIR

Hamit Kaplan özel otomobiliyle eşiyle birlikte memleketi olan Hamamözü’nden Düzce’ye gelirken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiğinde takvimler 5 Ocak 1975’i gösterir.

DİP NOT:

Sayın Özlü,

Sayın Sancaklı,

İnsanların sabrını daha fazla zorlayarak şehrin  ruhunu öldürmeyin!

O kavşağa adını veren Hamit Kaplan aziz hatırasına saygı gösterin ve bu inadınızdan vazgeçin.

Kaynak: Mehmet Şimşek

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Yerel Haber (www.duzceyerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar