Erzurum’un Olur ilçesinde yeşil doğasıyla bilinen Taşlıköy, Ormanağzı ve Çataksu köylerinden geçen Oltu Çayı üzerinde yapılan Ayvalı Barajı HES inşaatı bölgeyi adeta çöle döndürdü.
Çevre örgütleri HES inşaatının yarattığı çölleşmeye dikkat çekerken, köylüler de hak edilen kamulaştırma bedelinin ödenmemesine tepki gösterdi.
Bölge, HES inşaatı başlamadan önce böyleydi. (Fotoğraflar: DHA)
Köylüler, kamulaştırmadan şikayetçi
Bölge, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘Kafkas Arı Irkının Gen Koruma Alanı‘, UNESCO tarafından da Türkiye’nin ilk ve tek ‘Biyosfer Rezerv Alanı‘nın içinde ilan edilmişti.
Köylüler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2010 yılında kamulaştırma bedeli olarak arazinin metrekaresine 5 lira teklif edildiğini belirtti. Köylüler, “İstimlaklardan umduğumuzu bulamadık. İstimlak edilen bir bahçeye önce 1 milyon 600 bin lira değer biçtiler. Baçede çalışma yapıldı, tahrip edildi. Daha sonra fiyat 800 bin liraya düştü” dedi.
Bölgenin şimdiki durumu…
Bunun üzerine hukuki yollara başvuran köylüler dava açtı ancak baraj inşaatı ve yol yapım çalışmalarının hızlanması nedeniyle davalar sonuçlanmadan bölge çöle döndü.
Köylüler, “Organik sebze ve meyveciliğin yapıldığı yeşil Ayvalı yöresi üç yıl içinde tanınmaz hale getirildi. Çevre katliamı yapılan yörede mağduriyetimizin acilen giderilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Haber: Diken.com
Yorum Yap