Haziran ayında dikey su seviyesi normalden 2 metre 10 santim aşağıda olan gölde, seviye Temmuz ayında 10 santim daha azaldı.
Su çekilmesi sahil şeridinde 75 metrenin üzerine çıkarken, daha önce suyla dolu olan bölgeler sazlık ve bataklığa dönüştü.
İki belediye su çekiyor
Bölgeye son bir yılda düşen yağış miktarı yaklaşık yüzde 50 azaldı. Gölü besleyen 14 derenin 10’u kurudu. Diğer dört deredeki su miktarı da azaldı.
Daha önce sadece Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan gölden, 2013 Temmuz’undan beri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de su çekmeye başladı.
Sapanca ilçesindeki 30 su fabrikası ve bunların tesisleri de gölü besleyen kaynaklar üzerinde bulunuyor.
Başta Tüpraş olmak üzere bazı sanayi kuruluşlarının da su çektiği gölde, su seviyesi belirgin bir şekilde düştü.
Tüpraş’ın gölden izinsiz su çektiği iddiası
Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkililerinin suç duyurusuyla harekete geçti.
Sapanca Gölü'nden izinsiz su çektikleri iddiasıyla, ‘karşılıksız yararlanma’ suçundan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle 5 Temmuz’da dava açıldı.
Tüpraş’ın 1960’ten beri gölden su temin ettiğini söyleyen Mustafa Mesut İlter ise, kurum özelleşse de halen milli menfaatler için yakıt ürettiğini ve suya bedel ödemek zorunda olmadıklarını savundu.
Kaynak: DHA ve AA