Almanya'da hem yabancı ve İslam karşıtı PEGIDA, hem de bu harekete karşı olanlar sokağa çıktı. PEGIDA'ya karşı çıkan grupların gösterisine katılım daha yoğundu.
Almanya’da İslam ve göçmen karşıtı 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar'ı (PEGIDA) destekleyenler ve bu oluşuma tepki duyanlar gösteriler düzenlendi. PEDIGA yanlıları Dresden, Berlin, Köln ve Stuttgart kentlerinde sokaktaydı.
PEDIGA'ya karşıt gösterilerin en önemli adresi de Köln kenti oldu. PEGIDA hareketinin uzantısı KÖGİDA'ya tepki için binlerce kişi, Köln Deutz'daki Fuar Kulesi çevresinde toplandı.
Gösteriye, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.
Türklerin yanı sıra Almanların ve diğer yabancıların da destek verdiği gösteride, "Köln renkli kalacak", "Çeşitlilik güçtür" ve "Irkçılığa ve şiddete hayır" yazılı pankartlar taşındı, "Naziler dışarı" sloganları atıldı.
'5 binin üzerinde gösterici var'
Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, Köln'ün bir Dresden olmadığını göstermek için kiliselerden, sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimin gösteriye destek verdiğini söyledi.
Köln’ün aslında çok renkli, çok dilli bir toplum olduğunu ve bu zenginliği göstermek için halkın gösteriye katıldığını vurgulayan Ünal, "Zaten sizler de göreceksiniz bu ırkçı grupların sayısı bugünkü gösteride, polisin verdiği bilgiye göre sayı 500’ü geçmeyecek. Bunun karşısında belki de 5 binin üzerinde ırkçılığa karşı yürüyüşe katılan insan olacak. Biz Köln’ü bu bir avuç ırkçı ve İslam düşmanı gruplara teslim etmek istemediğimiz için buradayız" diye konuştu.
Başkent Berlin'de ise karşıt gösterilere 5 bin kadar kişi katılırken, Pegida göstericilerinin sayısının ise 300 civarında olduğu kaydedildi.
Neonazi gruplar da katılıyor
Ekim ayında doğudaki Dresden kentinde 200 kişiyle başlayan PEGIDA gösterileri en son 17 bin’e ulaştı. Her pazartesi günü toplanan PEGIDA göstericileri, İslam ve göçmen karşıtı sloganlar atıyor.
PEGIDA, orta sınıf gösterisi olarak başlasa da zamanla İslam karşıtları, yabancı düşmanları ve doğuda yükselişe geçen neonazi grupların da katıldığı büyük bir oluşuma dönüştü.
Kaynak: Anadolu Ajansı, Deutsche Welle ve Reuters