Murat Başkana son veda

Kürt siyasi hareketi, en önemli isimlerinden birini son yolculuğuna uğurladı. 90’lı yıllarda DEHAP’a Genel Başkanlık yapan Murat Bozlak için Demokratik Bölgeler Partisi Genel Merkezi önünde tören düzenlendi. Bozlak, Şereflikoçhisar’da toprağa verilecek.

Murat Başkana son veda
6.01.2015 - 16:07
1558

Kürt siyasi hareketi, en önemli isimlerinden birini son yolculuğuna uğurladı. 90’lı yıllarda DEHAP’a Genel Başkanlık yapan Murat Bozlak için Demokratik Bölgeler Partisi Genel Merkezi önünde tören düzenlendi. Bozlak, Şereflikoçhisar’da toprağa verilecek.

 Pazar gecesi bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde resmi tören düzenlenmesini istemeyen Bozlak için ilk tören, Demokratik Bölgeler Partisi’nin Genel Merkez Binasında düzenlendi.

Bozlak’ın 90’lı yıllarda Genel Başkanlığı’nı yaptığı, kapatılan HADEP’in bayrağının asıldığı Genel Merkez binasındaki tören, “Bozlak’ın anısı ve devrim şehitleri için” saygı duruşuyla başladı. Bozlak’ın tabutunun üzerine örtülen örtüde Kürt siyasi çizgisinde daha önce kurulup kapatılan tüm siyasi partilerin amblemleri yer aldı.

Törende ilk konuşmayı Murat Bozlak’ın oğlu Rukan Bozlak yaptı. Bozlak, “İnsanlar ölse de fikirlerinin ölmeyeceğine inanıyorum. Babam bir hukuk adamı, demokrasi aşığıydı. O’nu ne yediği 5 kurşun caydırdı ne gözaltılar ne de tutuklamalar” dedi.

“Böyle bir kış gününde vuruldu”

Törende konuşan bir diğer isim ise Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanlarından Hatip Dicle oldu. Dicle, Bozlak ile 90’lı yıllardan bu yana yol arkadaşlığı yaptığını söyledi, Bozlak’ın resmi tören istemediğini hatırlattı. Dicle, Öcalan’ın HDP heyetiyle yaptığı görüşmede Bozlak’a iletilmek üzere verdiği mesajı da aktardı.

Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera
Bozlak için düzenlenen törende DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de bir konuşma yaptı.

 

“Aynen böyle bir kış günüydü. Evinde silahlı saldırıya uğradı. Bu kontrgerilla işiydi ama aradan 20 yıl geçmesine rağmen o suikastin azmettiricisi hâlâ ortada yok. Bu devlet Kürt halkıyla barışmak istiyorsa bu kontrgerilla suikastini, eylemini açığa çıkarması gerekiyor. Bakın resmi tören istemedi. Demek hala devletle barış yok. O son nefesinde bile bu yiğitliğini korudu. Sayın Öcalan ile ilk görüşmemde Murat arkadaşımızın hastalığı da gündeme geldi. Sayın Öcalan, ‘Özgürlük mücadelesinde bir çok zorluğu aştı. İnanıyorum bunu da aşacak.’ dedi. O’nu unutmayacağız, yolu açık olsun.”

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise Parti’de Bozlak’ı “şehit” olarak tanımladı.

“Murat Başkan gibi nice parti şehidimizin dik duruşu sayesinde buradayız. Kahramanların, direnenlerin sayesinde buradayız. Onlardan biri de Murat Başkan. Gözü arkada kalmasın. Kutsal emaneti emin ellerde.”

Abdullah Öcalan’ın başsağlığı mesajı, yiğeni Dilek Öcalan tarafından okundu. Törene HDP milletvekillerinin yanısıra,CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Genel Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile milletvekili Atilla Kart, AKP’den ise Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de katıldı.

Bozlak’ın cenazesi Genel Merkez binasındaki törenin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesi Aktaş köyüne götürüldü.

“Zor günlerin başkanı”

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Murat Bozlak, bir süre avukatlık yaptıktan sonra 1991 yılında Halkın Emek Partisi(HEP) ile siyasete girdi. Parti’nin kurucuları arasında yer alan Bozlak, 1994 yılında HEP’in kapatılmasından sonra kurulan Demokrasi Partisi(DEP)’in Genel Sekreterlik görevini yürütürken evinde silahlı saldırıya uğradı. 5 kurşunla yaralanan Bozlak’a saldıranlar bulunamadı, parti saldırıyı kontrgerillanın yaptığını öne sürdü.

DEP’in de kapatılmasının ardından ise aynı çizgide kurulan üçüncü siyasi parti, Halkın Demokrasi Partisi(HADEP)’in Genel Başkanlığını üstlenen Bozlak, 1996 yılında Parti kongresinde Türk bayrağının indirilmesi olayının ardından başka yöneticilerle birlikte tutuklandı.  Bu olayların ardından HADEP’in de kapatılmasıyla birlikte Murat Bozlak’a 5 yıl siyasi yasak getirildi. Bozlak’ın yeniden siyasete dönüşü ise 2011 yılında yapılan seçimlerde, BDP çatısı altında oldu. Bozlak uzun süredir Ankara’da kanser tedavisi görüyordu.

Kaynak: Al Jazeera